top of page
Mulbekh-48.JPG

ČLÁNKY

STAVÍME BUDOVU ŠKOLKY. NEJHEZČÍ ŠKOLU V HIMÁLAJI POSOUVÁME NA NOVOU ÚROVEŇ


Četné návštěvy v mulbecké škole ji již mnohokrát překřtili na nejhezčí školu v Himálaji. Právě začínáme stavět nový blok jeslí a dvou stupňů školky a věříme, že díky této budově posuneme fenomén nejhezčí školy na novou úroveň. Budovu, kterou budeme stavět následující tři roky, můžeme realizovat díky darům Himálajských patronů, kterými za to moc děkujeme. Jak se v ní děti budou mít, se dočtete v tomto článku.


Ty, kdo si oblíbili audio verzi, upozorňujeme, že tento email je plný fotek a vizualizaci. Vizualizace nové budovy na konci emailu.


KONCEPCI ŠKOLNÍHO AREÁLU JSME ZMĚNILI NA DOMÁČTĚJŠÍ PROSTŘEDÍ

Po celou dobu, co pomáháme mulbecké škole, se snažíme vytvořit koncept školního areálu. Prostě kde a proč budou budovy, které škola potřebuje. První nápady na školní kampus byli hodně inženýrské a budovy vypadaly jak podle pravítka. Podlehli jsme totiž tomu, že jsme chtěli mít budovy solárně vytápěny, a taková budova by měla být plytká s co největší plochou na jih. Tímto způsobem jsme postavili školní internát a budovu osmi tříd. Internát a třídy jsou sice hezké a funkční stavby, ale v porovnání s běžným vzhledem ladacké vesnice působí monumentálně. Tradiční shluky domů mají náměstíčka, různé výškové úrovně a terásky, takže se tu návštěvník cítí doma. Naopak strašně dlouhá a rovná fasáda tříd a internátu s otevřeným prostorem před budovami vyvolává dojem, že za chvíli přiletí orel, který vás sezobne, takže byste se měli radši rychle někde schovat. Nicméně u budovy školních laboratoří už se nám podařilo nový přístup reflektovat.


Ke změně nás získalo brněnské architektonické studio Chybík + Kryštof, se kterými na vzhledu areálu a budov spolupracujeme od roku 2018. Školní kampus jsme rozkouskovali na menší domečky a začali vytvářet terasy, náměstíčka, schůdky a další propojení. Zodpověděli jsme si, které budovy kde budou a proč. V novém školním areálu tedy děti přijedou školním autobusem na sportoviště, po schodech vyjdou na shromaždiště se školní halou a ranní shromáždění, potom se rozprchnou po dalších budovách školy, kde jsou jejich třídy. Ředitelnu jsme umístili doprostřed školy, aby měl k ředitel každý – včetně návštěvníků – co nejkratší cestu. Jídelnu jsme dali tak, aby byla co nejjednodušeji přístupná autem atd.


Z obrázků se může budoucí podoba kampusu zdát velká. Nicméně je tak skutečně pouze to, co považujeme u nás za nezbytné, tedy jako tělocvična, jídelna, třídy a kanceláře pro učitele. Někdy třeba koukněte, z kolika budov je složena základní škola, kam ráno berete vaše děti.




CO KDYŽ NĚKDO Z VLÁDY PŘIJDE ZKONTROLOVAT NEFUNKČNÍ SOLÁRNÍ ELEKTRÁRNU 

Po revizi školního areálu se řešila otázka, které budovy škola potřebuje co nejdříve postavit, které budovy je potřeba co nejdéle zachovat a podobně. Rozhodli jsme tedy, že budovu školky bude potřeba postavit na místě současné solární elektrárny. Na nejvyšším místě školního areálu je totiž již 5 let zcela nefunkční solární elektrárna. Tu škola dostala darem od vlády a 7 let perfektně sloužila a dělala ze školy jediné místo ve vesnici se stabilním elektrickým připojením. Potom ji přestala fungovat baterka a panely ztratily efektivitu, takže pak až do současnosti se budovy elektrárny používaly na ubytování školního personálu.


Solární elektrárnu bylo potřeba zbourat, aby se na jejím místě mohla postavit nová školní budova. Nicméně tamní komunita se tohoto kroku velmi bojí, což se z evropského pohledu zdá nepochopitelné. Místní lidé se proto rozhodli solární elektrárnu bourat po kouscích. Nejdříve rozebrali jednu část budovy s baterkami, potom počkali 15 dnů a rozebrali polovinu solárních panelů. Polovinu solárních panelů a polovinu nefunkčních baterek komunita postavila znovu na dalším místě a znovu je elektricky propojila. Kdyby se sem totiž zástupci vlády přišli kouknout, mohli by jim elektrárnu ukázat.


Druhou budovu a druhou polovinu panelů zatím místní nechávají na současném místě, přestože zavazí pří výkopech základů. Patnáct dnů rozmezí bylo prý velmi důležité, protože kdyby se rozebrala budova a solární panely najednou, bylo by to příliš provokativní. Na dotazy, kdo by mohl být ten potenciální udavač, jestli nějaká bába nebo jestli má vláda určeného někoho na špiclování, zaznívají neurčité odpovědi. Jediné, co je zřetelné je, že všichni mají z vlády strach a že nikdy nikdo neví, co by mohlo přijít.


Tento odstavec nepíšeme proto, abychom si z tamních obyvatel dělali srandu. Vnímáme to naopak jako důležité pochopení tamních poměrů. Nicméně na druhou stranu, pokud někomu přišlo, že je u nás jednání s úřady komplikované, samozřejmě se hodí připomenout, že jednání s úřady v Indii může být o dost složitější.




SOLÁRNĚ VYTÁPĚNÉ BUDOVY MĚNÍ MOŽNOSTI VÝUKY 

Všechny nové školní budovy, které pro školu v Mulbekhu stavíme, jsou solárně vytápěné a z přírodních materiálů. Někteří z vás to znají, ale pro jistotu si zopakujeme, jak super bude budova nové školky. Oproti tradičním domům bude solárně vytápěná. Prostě bude mít na jih velká okna, kterými se místnosti vyhřejí a společně s tepelnou izolací ve stěnách, střeše a díky dvojitým vakuovaným oknům bude teplá na jaře i na podzim. Dokonce v ní půjde učit i v zimě. V Himálaji je 300 dní v roce slunečných, takže jako technika stačí pouze izolovaný skleník. Nejsou potřeba žádné solární panely, rozvody vody ani radiátory. 


Ve zdejších rodinných domech si sice umí zařídit teplo, nicméně za cenu toho, že sbírají dřevo, sekají jej a následně krmí kamna, což znamená, že čtvrtinu dne stráví jenom skákáním kolem kamen. Jenže dřeva nemusí být vždy dost. Proto se rodina v průběhu zimy většinou celá nacpe do kuchyně, kde jsou jedny kamna. Školy ale žádné vytápění. Když je v třídách zima, výuka není možná. Proto jsou v Ladakkhu v průběhu zimy tříměsíční prázdniny.


Naproti tomu v solárně vytápěné budově je teplo, aniž by se kdokoliv musel namáhat. Škole se tím otevírá možnost začít vyučovat i v zimě. Solární vytápění v nových školních budovách je tak zázračné, že umí v zimě zařídit průměrnou teplotu ve školní budově plus patnáct, a když vyjde dobrý den, tak i dvacet stupňů. Vše navíc bez jakékoliv námahy nebo složité technologie.


Stěny všech nových školních budov jsou postaveny z dusané hlíny. Takže hlína se základů se pouze použije na stěny. Ty jsou potom krásně prodyšné a vevnitř je úžasné klima. Stěny z dusané hlíny taky umí akumulovat solárně získané teplo. Navíc jsou vyztuženy ocelí a dřevem, aby byly rezistní proti zemětřesní.


V Mulbekhu již bylo zemětřesení 5,5 Richterovy škály a na žádné z nových budov nebyla jediná prasklina. Stropní nosníky jsou z lepeného dřeva, který umožní za cenu přijatelných nákladů šířku třídy 6 metrů, aniž bychom museli použít sloup uprostřed třídy nebo se uchýlit k betonovému stropu. Budovy stavíme ze dřeva, hlíny, slámy, korku a dalších přírodních materiálů.




 

MÍSTNÍ OBYVATELÉ SI PODLE ŠKOLY STAVÍ VLASTNÍ DOMY

Když jsme začínali stavět moderním způsobem první školní budovu v mulbecké škole, byli jsme pro vesničany za blázny. Nicméně našim záměrem bylo postavit vzor, jak zkombinovat tradici s moderními možnostmi. Je až skoro neuvěřitelné, že za 12 let se solární vytápění stalo společenským trendem, a kdo chce být v současnosti „cool“, pokouší se takový dům postavit. Dělá nám radost, že při procházce po Mulbekhu sem tam vykoukne pokus místních obyvatel napodobit solární vytápění, se kterým se seznámili díky škole.


Dary, které poskytujeme tamní škole, nejsou závratně velké a v porovnání třeba s rozvojovým rozpočtem tamní vlády jsou naše dary kapka v moři. Nicméně naše systematické kapání vyvolává společenskou vlnu, která hýbe s celým mořem. Za naše dary nemůžeme všem postavit moderní domy, nicméně stačilo udělat dobrou inspiraci a moderní domy tamní obyvatele staví již sami.


O tomto tématu jsme psali v tomto článku


JAK SE ZMĚNÍ VÝUKA PRO DĚTI ZE ŠKOLKY 

V nové školní budově budou tři třídy: jesle a dva stupně školky. Děti do nich nastoupí mezi třetím a čtvrtým rokem a budou končit mezi šestým se sedmým rokem. Určité soukromí poskytne dětem náměstí mezi budovami. Stejně doufáme, že si užijí venkovní učebnu pod pergolou, do které se dostanou přes ochoz. Z ochozu jsme dětem navrhli různé klouzačky a věříme, že budou trávit spoustu času lítáním dokola a klouzáním. Stejně tak jim kolem budovy umístíme nejméně tři hřiště. Houpačky pod nosníky ochozu půjde kdykoliv přemístit na další nové pole.


Učitelé budou mít v každé třídě vlastní kout, což nám přišlo jako ideální kombinace soukromí a možnosti dohlížet na děti. K dispozici bude solárně vytápěná koupelna pro případy různých nehod. Stejně tak budou dřezy na umívání rukou venku pro teplé dny a v solárně vytápěné koupelně pro studení dny.



Děkujeme Chybik + Kristof Architects na dlouhodobou spolupráci na vzhledu budovy a na plánování školního areálu. Děkujeme za jejich bezplatné zapojení a podporu vzdělávání v Himálaji.




ZÁVĚREM

Školní budovu jsme právě začali stavět. Jsme rádi, že indičtí architekti z BlueKhirki se toho úkolu zhostili, a věříme, že budou zužitkovávat zkušenosti, které jsme společně nabrali již na stavbě laboratoří. Moc si přejeme, aby budova za pět milionů Kč byla inspirací pro celou Himálaj. Děkujeme, že můžeme všichni společně dělat lepší svět a že na tom s námi jako Himálajští patroni podílíte.

Comentarios


bottom of page